Heb ik spanning in mijn kaken?

Vaak ben je er niet van bewust hoeveel spanning je hebt rondom je kaken. We ervaren zoveel prikkels op een dag, zoveel te doen, zoveel deadlines. Dit zorgt voor veel stress in je lichaam. Het uit zich vaak in je gezicht, en we zeggen vaak “wat kijk je boos?” “nee hoor, ik ben geconcentreerd.”.
Het ervaren van spanning in je kaken kan op verschillende manieren worden waargenomen. Hier vind je een aantal aanwijzingen:
-
Pijn: een continu zeurende pijn. Het voelt bijna als spierpijn. Je kunt pijn voelen in je kaakgewrichten, kaakspieren of zelfs rond je oren en je nek.
-
Stijfheid: Je kaak kan stijf aanvoelen, waardoor het moeilijk kan zijn om je mond volledig te openen of te sluiten.
-
Knarsen of klemmen: Mensen met spanning in hun kaken kunnen ‘s nachts tandenknarsen of hun tanden stevig op elkaar klemmen, wat kan leiden tot extra spanning en zelfs beschadiging van tanden en kaken. Het gebeurt dat je dat niet door hebt; je wordt er namelijk niet altijd wakker van. Lees bij “knars ik ‘s nachts?” hoe je er achter kan komen.
-
Hoofdpijn: oh wat een ramp, hoodfpijn! Het kan talloze oorzaken hebben. Wat we wel eens vergeten, is dat het een symptoom kan zijn van iets totaals anders. De spanning in je kaakspieren kan zich echt uitbreiden naar je hoofd. Je kaken zijn verbonden met diverse kanalen naar je nek, schouders en hoofd (eigenlijk je hele lichaam, een verdieping voor later ;)). Je kan zelfs last krijgen achter je ogen.
-
Tintelend gevoel: Soms kan spanning in de kaak leiden tot een tintelend of prikkelend gevoel in het gezicht of de mond.
-
Oorpijn: Omdat de kaakgewrichten dicht bij de oren liggen, kan spanning in de kaakspieren soms leiden tot pijn in de oren. Soms aan één oor en in andere gevallen aan beide.
- Spanningen: wanneer je je bewust bent van deze spanningen, probeer je kaak te ontspannen. Na enkele seconden merk je dat je kaken meteen weer in een spanning gaan. Je merkt dat je continu bewust moet zijn je kaken te laten ontspannen. Als je met je vingers op de drukpunten masseert, voel je een vorm van verlichting.
Als je merkt dat je een of meer van deze symptomen ervaart, kan het zijn dat je spanning in je kaken hebt. Het is altijd een goed dit te bespreken met je huisarts, tandarts of een andere professionals. Zij kunnen goed zien en voelen zodat een juiste diagnose vastgelegd kan worden en eventueel jou helpen met de onderliggende oorzaken.
Verschillende professionals in Europa raden MachouRelax aan:

De eerste vrij verkrijgbaar mondstuk, leg het voor aan jouw tandarts en/of huisarts. Dit bitje helpt jou herinneren welke positie je kaken en tong het beste kunnen aannemen om weer te kunnen ontspannen. Klinkt het gek? Zoiets kleins met zo een grote impact? Zeker! Wanneer je weet dat je kaken in continu (onbewust) spanning staan, zullen je kaken veel steun krijgen met de MachouRelax, leren dat de spanningen niet nodig zijn.
Let wel: dit betreft een ondersteuning voor je lichaam. Mocht je veel stress (zoals veel piekeren) ervaren, advieseren wij naast de MachouRelax contact op te nemen met je huisarts. Dit om de kern van de oorzaak aan te kunnen pakken.
Responses