Machouyou Review: stoppen met de speen
”Begin februari 2021, liet ik mijn dochter Mila de Machouyou zien via de tablet, ze was toen 3 jaar en 4 maanden oud. Ik leg haar uit dat het een speen is voor “grote kinderen”. Ik vraag haar of zij de stap wil zetten omdat ze geen baby meer is. Het antwoord was direct, kort en bondig: NEE. Zo’n vermoeden had ik natuurlijk wel een beetje. Het is wel bekend dat mijn kinderen een sterke wil hebben dus moest ik niet zomaar opgeven. Zonder haar te willen pushen, overhaasten of overstuur te maken, laat ik haar weten dat het ok is en dat ik het ook jammer vind omdat ze al zo een mooie grote meid is. Daarna hebben we het gesprek gestopt en zijn we beide verder gegaan met andere bezigheden. Ik wist dat ze vroeg of laat terug zal komen op dit onderwerp. En ja hoor, de volgende dag al! Zij begon tijdens het ontbijt over de grote meid speen. Ze vroeg me om de foto en filmpje te bekijken. Het is me gewoon gelukt, de eerste stap is gezet!”
Dit is een super start in de transitie. Je hoeft niet een heel lang gesprek te voeren met de beste argumentatie. Alleen dat ze van het bestaan af weet en dat er een ‘speen’ is voor grotere kinderen, geven al snel een trigger. En precies dit geeft het gevoel dat ze het zelf willen en niet omdat ze iets moeten gaan afleren. Dit maakt een groot verschil. Samen hebben zij het filmpje gekeken over het gebruik van de Machouyou
Welke kleur kies jij?
“Omdat Mila en Ik geïnteresseerd, open en enthousiast waren over het product, bood ik haar vervolgens een keuze aan: welke kleur wil je graag, paars of oranje? Daar antwoordde zij: “In paars! Ik wil het in paars!”. Ik was zo blij om haar enthousiasme te zien. Ik heb het meteen besteld. Eigenlijk gelijk twee voor het geval dat ze er eentje verliest. Ik weet al heel goed hoe het gaat als ze haar speentje kwijt is… dus laat ik me daar ook goed op voorbereiden. Ik heb ook meteen het boekje van Anna, die haar tutjes weg gooit gekocht. Het lijkt me handig om een back up plan te hebben voor het geval dat ze van gedachten veranderd. Dezelfde middag bleef ze aan me vragen wanneer haar nieuwe speen komt. Ze begon ongeduldig te worden, wie had dat gedacht!”
Hier zie je hoeveel effect de voorbereiding heeft. Je kind wordt enthousiast door betrokken te zijn in het proces, het voelt als een eigen keus. Het is een belangrijke stap in het accepteren dat ze groter wordt. Forceer dus vooral niet. Bekijk samen de video zodat ze kunnen zien wat het is en waarmee het hem/haar mee zal helpen.
“Mila’s Machouyou arriveerde per post op 5 februari 2021, een vrijdag, wat ik eigenlijk niet eens zo had gepland maar wel een goede timing vond. Zo had ze het hele weekend om daar rustig aan te gaan wennen. Omdat ze nog op school was, kon ik haar nieuwe Machouyou spenen even wassen en terug plaatsen in de doos zodat zij het zelf kon gaan uitpakken en gelijk gebruiken. Toen zij thuis kwam, ze wachtte geen seconde om het in haar mond te stoppen! Ik legde haar nog uit hoe zij het moest plaatsen en niet erop te bijten. En daar was het moment waar ik me afvroeg.. is de speen nu officieel voorbij? Geen weerwoorden, geen ‘ik wil het niet’ verhalen? Zelfs ik moest er aan wennen! Ik heb alle ‘oude’ spenen verborgen en nog een paar dagen bewaard voor het geval dat. Ik wilde niet dat zij in de verleiding zou komen te staan een stap terug te gaan zetten.
De eerste nacht…… Zo makkelijk ging dat niet. Ze kwam niet in slaap, ze miste haar vertrouwde speen. Ik stond klaar om ze terug te pakken uit de doos en toch dacht ik, nee.. nog even doorzetten. Ik legde haar uit dat een verandering in het begin altijd wennen is en dat het steeds makkelijker zal worden. Met tegenzin ging zij opnieuw proberen te slapen. Ze heeft me vaak geroepen om haar te troosten. Uit eindelijk is zij rond 23uur gaan slapen en pas de volgende dag om 7uur wakker geworden.“
Uit de feedback die ik gekregen heb van diverse ouders, is de eerste nacht vaak een spannend moment geweest. +/- 35% van de kindjes willen dan graag hun oude speentje terug en vragen daar specifiek naar. Dit zijn de momenten waarbij troost een grote rol speelt. Veranderingen zijn niet leuk maar het is erg fijn om gerust gesteld te worden. De uitleg van deze mama is ook heel mooi. Geen argumentatie, gericht naar de toekomst, dat het allemaal goed gaat komen.
“De volgende dag vroeg ze één keer naar haar oude speen, ik vermoed uit automatisme. Ze nam namelijk de Machouyou meteen mee. In de middag heb ik met haar het boek gelezen van Anna. We hebben samen veel kunnen herkennen in de situatie van Anna. Mila was ook trots omdat ze kon zich zo goed met Anna identificeren. Een aantal stappen die Anna heeft gemaakt, heeft ze namelijk zelf ook gedaan. Maar vooral omdat Anna erg verdrietig was zonder speen, maakte dat ik het met mijn dochter makkelijker kon bespreken. Wij konden allebei goed begrijpen wat Anna meemaakte want we hadden het de avond ervoor ervaren. Ondanks dat het om een verdrietig moment ging, hadden wij – met het lezen van het boek – een bijzonder moment samen.
De volgende avond was daarom ook helemaal geen issue meer. Ze sliep zo wat meteen. Sinds deze vrijdag 5 februari 2021 heeft mijn dochter nooit meer een “klassieke” speen aangeraakt. “
Het verdriet nabespreken doet ook veel met je kind, een erkenning dat die gevoelens er mogen zijn. Dat het niet vreemd en bespreekbaar is. Het boek van Anna heeft in dit geval een goede (en extra) ondersteuning gegeven!
Vanuit het boek van Anna komt het verdriet vooral naar voren. Er is ook een boek over Milan en hij heeft begrepen dat hij een grote jongen is. Daarom is hij op zoek naar een manier om zijn speentjes weg te doen. Dit is een ander invalshoek, meer gericht op het leren afscheid nemen. Als ouder kan jij natuurlijk het beste bepalen & inschatten welk boek het beste past bij jouw kind.
Nawoord van de mama
Ik kocht voor haar een tweede Machouyou voor het geval dat ze het zou verliezen of stuk zou maken, zodat ik er zeker van was dat ze ten minste de 3 maanden kon behalen zonder onderbreking. In feite kocht ik zelfs 2 anderen achteraf. Ze had er een verloren en heeft ze eentje kapot gebeten.
Na 1,5 maand begon ze een paar nachten zonder haar Machouyou te slapen, dit was echt ondenkbaar voor mij. Overdag was ze duidelijk ook veel minder eisend. Minder behoefte (lees: schreeuwen) om van alles te willen hebben. Ik realiseer me dan hoeveel dat zuigen een verslaving is.
Na 2 maanden hoefde ze ook geen Machouyou meer overdag, ook niet al ze moe, ziek of verdrietig was. Ze leerde anders om te gaan met deze moeilijke momenten. De troost zocht ze meer bij mij of haar vader (even knuffelen, praten of samen een boekje lezen)
Na 3 maanden gebruikte Mila haar Machouyou bijna niet meer. Ze stopte zelf.
Dus ik zeg: Missie volbracht! En dit in 3 maanden tijd! We zijn meer dan blij! Elk kind is natuurlijk anders, de transitie van de oude speen naar de Machouyou hangt af van hoe het wordt gepresenteerd. Daarom heb ik onze reis beschreven om je wat steun te geven. Je hebt alle kaarten in handen.
Ik heb foto’s gemaakt van haar tanden en ik ben zo blij met het resultaat! Na 3 maanden is het eigenlijk niets meer zichtbaar. Ik beveel nu mijn vriendinnen aan om de Machouyou aan te schaffen. Alles om een gevecht of crisis te voorkomen met de speen.
Conclusie
Hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken om de slagingskans te vergroten:
- Vertel je kind dat het tijd is om over te gaan naar een ‘grote jongens/ grote meiden’ speen
- Eventueel een uitleg geven wat de Machouyou voor hem/haar zal betekenen
- Laat hem/haar de kleur kiezen (beschikbaar in paars en oranje) zodat het meer & sneller als eigen voelt
- Zodra de Machouyou ontvangen is, vindt een voor jullie passende manier om afscheid te nemen van de babyspeen.
- Lees samen het boek van “Milan en de tutjesboom“ of “Anna gooit haar tutjes weg” (ook bij De Natuurlijke Moeder verkrijgbaar)
Wil je meer artikelen als dit lezen?
Vul hieronder je gegevens in en je ontvang 1 x per maand een email met de nieuwste artikelen:
Thank you!
You have successfully joined our subscriber list.
Responses