“Hebben we alles??… Ja, ik heb mijn borsten mee :)”

borstvoeding openbaar

Je hoeft niet in huis te blijven omdat je borstvoeding geeft. Profiteer van je vrijheid en doe waar je op dat moment zin in hebt, wat jíj graag wilt doen!

Of het nu gaat om een pauze van binnenblijven, boodschappen doen, een uitstapje maken, familie en vrienden bezoeken of zelfs op vakantie gaan, borstvoeding hoeft je niet tegen te houden. Je hebt namelijk al het belangrijkste bij je: je moedermelk. Neem je baby mee, een paar kleine spullen in je tas en gaan!

 

Het doel van dit bericht is om je de mogelijkheden te geven. Niet om je te verplichten naar buiten te gaan 😉 Ik wil je de opties geven en waar je allemaal aan kan denken wanneer gedachten door je heen gaan: waar moet ik allemaal mee rekening houden als ik graag naar buiten wil en mijn kind honger heeft?

In het begin lijkt het misschien ongemakkelijk, maar als je het eenmaal hebt gedaan, zal je zien dat borstvoeding onderweg helemaal niet zo eng is. Het is beter voor jou en je baby, want als je je meer op je gemak voelt bij het geven van borstvoeding in verschillende situaties, is de kans groter dat je voor een langere tijd borstvoeding geeft.

De voordelen van onderweg borstvoeding geven:

• Je moedermelk is altijd klaar. Je hoeft geen fles voor je baby klaar te maken.
• Je melk heeft altijd de juiste temperatuur. Je hoeft geen plek te zoeken om hem op te warmen of een stopcontact te zoeken voor een flessenwarmer.
• Je hoeft niet veel mee te nemen.
• Opruimen is een fluitje van een cent. Er zijn geen flessen en spenen om schoon te maken wanneer je weer thuis bent.

Borstvoeding openbaar

Wat belangrijk is om te weten… 

Er is geen goed of fout. Er is één manier van borstvoeding geven: dat is jouw manier. Volg vooral jouw gevoel: voelt het ok, doen! Voelt het niet ok, niet doen 🙂
Als je je ongemakkelijk en gestrest voelt over borstvoeding op een locatie in het openbaar, ben je niet de enige. Het huis verlaten met een baby die borstvoeding krijgt, kan twijfel of zelfs angst opwekken, vooral de eerste keer. Sommige vrouwen hebben er geen problemen mee om overal borstvoeding te geven. Ze zullen borstvoeding geven waar ze ook zijn of in het bijzijn van wie dan ook. Maar niet alle moeders zijn zo vrij en ontspannen.

Je vraagt ​​​​je misschien af: waar moet je dan je baby voeden? Hoe kun je discreet zijn? Wat moet je doen als iemand er iets over tegen je zegt? Deze zorgen zijn normaal en heel begrijpelijk. Met wat voorbereiding, een beetje oefening en wat tips, zal je je sneller op je gemak voelen dan je denkt.

De waarheid is…. Wanneer je buiten bent en je borstvoeding geeft, in 99% van de gevallen, zal niemand het merken. En hoe vaker je het doet, hoe ontspannen en discreter je zal zijn.

Voorbereiden is key! 

Het doel is natuurlijk jezelf zo makkelijk en comfortabel te maken. Hier vind je een opsomming met tips om je voor te bereiden:

1.    Kleding. Een leuke outfit, een jurk dragen en/ of een combinatie wat je lang niet meer hebt aangedaan, alles kan. Wat vooral belangrijk is, kies een outfit wat comfortabel zit en waarbij je goed voelt om borstvoeding te kunnen geven. Gelukkig is er steeds meer superleuke kleding die je kan ondersteunen in het nemen van deze stap.
Kies een voedingsbeha: vaak kun je deze met één hand bedienen, maakt het makkelijker en minder opvallend tijdens het voeden.
Kies een top of een jurk waarbij je makkelijk toegang hebt tot je beha. Niet elke vrouw voelt zich prettig bij om een T-shirt/ trui helemaal omhoog te trekken en je huid bloot te stellen. Er zijn kledingstukken die makkelijk toegang geven. Denk bijvoorbeeld aan een blouse met knoopjes of een los vallende top, net zo goed.
Hier vind je de voedingskleding die geen concessies maakt: leuke outfits, vaak met een vleugje humor en heel praktisch met rits aan beide zijkanten: voedingskleding

2.    Extra bedekking. Dit is een onderdeel ter overweging. Als je wat twijfels voelt over de blootstelling, kun je voor extra bedekking gaan. Er bestaan speciale  voedingsdekens. Ze bedekken je volledig. Het enige is dat het wel eens extra aandacht kan trekken omdat het ‘ongewoon’ uitziet waardoor meer mensen naar je kunnen kijken. Kies daarom wat je wilt gebruiken of op welke locatie.
Een lange sjaal is ook een super optie! Een jas, een vest of een dekentje werken ook heel goed.

3.    Een draagdoek. Een andere optie J Als je een pasgeboren baby of een jonge baby hebt, kun je je kleintje ook dicht bij je lichaam houden. Wanneer het dan tijd is om borstvoeding te geven, zet je je kind gewoon in positie en ga je verder met wat je aan het doen bent. Het is een geweldige manier om borstvoeding verborgen te houden (en je handen vrij te maken). Zorg ervoor dat je een veilig product kiest en volg alle instructies en veiligheidsmaatregelen die bij de draagdoek worden geleverd.

Ladybug

4.    Ladybugs. Het is vervelend (en gênant) wanneer melkvlekken door je beha heen komen.. daarom is mijn magische woord “Ladybug”. Dit is de vervanger van de zogkompressen. Naast dat je geen druppel moedermelk verliest en het discreet is, komen er geen vlekken meer op je kleding want alles wordt opgevangen. Tijdens het voeden kun je een toeschietreflex hebben, geen zorgen, de Ladybug vangt het allemaal op 🙂

5.    Bewaarzakken. Ben je van plan langer dan een uur weg te gaan? Neem voor de zekerheid twee bewaarzakken mee voor je moedermelk. De opgevangen moedermelk kun je dan overgieten en daarnaast raken je ladybugs niet (over)vol. Want bij borstvoeding: elke druppel telt!
Als je je moedermelk in de bewaarzakken hebt gedaan, kun je deze tussen 5-10 uur op kamertemperatuur bewaren (20 graden). Een andere optie is om een koelelement mee te nemen in je tas, dan wordt het nog langer houdbaar. Zodra je thuis bent, kun je deze in de koelkast of vriezer zetten.

6.    Oefenen. Het klinkt gek maar je kan thuis oefenen. Geef borstvoeding voor je spiegel zodat jij kunt zien hoe het eruit ziet. Oefen zonder extra bedekking, met extra bedekking, in een draagdoek, met verschillende outfits, etc.. Je kan op deze manier werken aan een comfortabele houding en jouw baby snel en discreet aan te leggen voordat je in het openbaar gaat voeden. Misschien merk je dat het niet zo erg is als je dacht en dat je nauwelijks merkt dat je borstvoeding geeft. Of het kan wat aanpassingen vergen en het zo na een tijdje onder de knie te krijgen.

7.    Locaties. Wettelijk gezien, mag je overal borstvoeding geven. Het recht op voeding is vastgelegd in de universele rechten van het kind. En jij als borstvoedende mama hebt ‘voedrecht’.
Zoek een aantal borstvoedingsplekken uit voordat je de deur uit gaat. Dit kan wat stress verminderen als je ideeën hebt waar je wilt beginnen. Als je een plan maakt voordat je gaat, kan het helpen om een deel van de angst te verlichten. Veel attracties, zoals dierentuinen, themaparken, parken en luchthavens  hebben aangewezen plekken of kamers waar mama’s borstvoeding kunnen geven of kunnen kolven.
Stel je bent lekker aan het shoppen en je baby begint duidelijk te maken dat hij/ zij honger heeft en je weet geen ruimte te vinden, ga naar een kleedkamer in een winkel, om een hoekhokje in een restaurant vragen of naar je auto voor wat privétijd.

De Natuurlijke Moeder
Maak je geen zorgen; het is niet raar. Onthoud dat borstvoeding geven aan je baby normaal is en niet iets waar je je voor hoeft te schamen of te verbergen. Anderen vinden het misschien niet leuk of begrijpen het niet, maar dat is hun probleem, niet het jouwe. Je hebt het volste recht om je baby borstvoeding te geven, en op de meeste plaatsen beschermt de wet je recht om dat te doen. Laat niemand proberen je weg te jagen of je het gevoel te geven dat je iets verkeerd doet. Als iemand een ongepaste opmerking plaatst of je vraagt om te stoppen, blijf dan kalm en negeer ze. Als je ze wilt informeren over je rechten, kan dat ook. En hoewel het gemakkelijk is om je te concentreren op de weinige negatieve mensen en opmerkingen, is de realiteit dat de meeste mensen vriendelijk zijn! En de meeste mensen? Het niet eens door hebben ;) 
Ik hoop dat deze tips je helpen! Heb je nog meer tips of wil je jouw borstvoeding verhaal over borstvoeding geven buiten de deur delen? Geef een reactie hieronder!

64

Zou jij borstvoeding geven in het openbaar?
(stem is anoniem)

Related Articles

Responses

De waardering van www.denatuurlijkemoeder.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 199 reviews.