Rooibosthee: een wondermiddel?

De Natuurlijke Moeder

Heeft Rooibos thee alleen maar voordelen?

Is het echt veilig tijdens de borstvoeding?

Kan ik het ook delen?

Ja, ja en ja!


Thee drinken tijdens de zwangerschap

Theesoorten die cafeïne/theïne (dit is hetzelfde) bevatten mag je slechts met mate. Het Voedingscentrum schrijft voor dat je maximaal 3 kopjes echte thee per dag mag drinken tijdens de zwangerschap. Hieronder vallen zwarte, groene en witte thee. Zwarte thee bevat de meeste theïne.

Ik weet niet hoe het bij jou is maar ik haal niet veel energie en motivatie om te lezen wat ik allemaal niet mag of dat er een max aan consumptie is (we moeten genoeg al bijhouden op een dag..!). Ik wil horen wat ik mag en vooral wat ik onbeperkt mag.

Dus… wat mag ik tijdens zwangerschap onbeperkt drinken behalve water? Rooibos thee (joehoe!).

Rooibos thee bevat allerlei antioxidanten, waaronder vitaminen en mineralen. Ook verminder en voorkom je allerlei kwalen en ziektes. Ook is een kopje thee erg rustgevend en lekker warm. Het bevat geen cafeïne of andere ingrediënten die een vervelend effect kunnen geven. Zo kun je zorgeloos en lekker de hele dag genieten van je drankje. 

Thee zwangerschap

 

Goed nieuws voor de moeders die borstvoeding (willen gaan) geven: Rooibosthee verbetert o.a. de melkproductie!

De WHO (Wereldgezondheidsorganisatie) pleit voor borstvoeding. De voordelen van het geven van borstvoeding aan je baby in de eerste 6 maanden zijn algemeen bekend.

Rooibosthee is cafeïnevrij, bevat weinig tannine en zit boordevol fyto-fenolische verbindingen (belangrijke verbindingen in planten die hun gunstige eigenschappen geven). 

De voordelen van Rooibos thee voor moeders die borstvoeding geven: 

• Verbetert de melkproductie

• Vermindert stresshormonen

• Verlicht mastitis (ontsteking van de borst)

• Werkt als aanvulling op moedermelk 

Het is een feit: een gestreste moeder is een gestreste baby. Wanneer we gestrest raken, of het nu mentaal of fysiek is, zenden onze stresshormonen adrenaline en cortisol uit. Dit betekent dat de geproduceerde moedermelk deze hormonale stimulerende middelen zal bevatten. Baby’s, die de pure, gevoelige wezens zijn die ze zijn, worden angstig en overprikkeld. Dit leidt vaak tot een slechte voeding.

Baby’s kunnen moeite hebben om ‘aan te leggen’ omdat ze oppikken dat moeder gestrest is, wat op zijn beurt leidt tot een lagere melkproductie, wat tot meer stress leidt. En stress leidt tot slecht slapen (voor zowel moeders als peuters). Het wordt dus een vicieuze cirkel.

Rooibos thee staat bekend om zijn rustgevende, kalmerende werking. Moeders die dagelijks 6 of meer kopjes Rooibos drinken, geven al het goede in Rooibos door aan hun baby’s.

Rooibosthee

 

Rooibosthee stimuleert de productie van moedermelk: is het een marketing truc of helpt het echt?

Helpt het echt? Krijg je een betere melkproductie door het drinken van Rooibos thee? Rooibos is een erkende galactogogue. Een galactogogue is een voedingsmiddel of medicijn dat de melkproductie bij zogende zoogdieren stimuleert.
Wetenschappelijk wordt dit nog uitvoerig getest dus het bewijs waarom galactogogen de melktoevoer verbeteren, is nog niet doorslaggevend, maar moeders hebben door de eeuwen heen kruidengalactogogen gebruikt en zweren bij hun effectiviteit. Onderzoek heeft aangetoond dat galactogogen werken, maar er is meer onderzoek nodig om te bewijzen waarom ze werken. Dit geldt zelfs nog meer voor kruidengalactogogen. Dus het is echt! 🙂

Rooibos is verreweg de veiligste van alle kruidengalactogogen omdat er nooit bijwerkingen zijn gemeld. Goed nieuws toch?

Andere kruidengalactogogen zijn bijvoorbeeld fenegriek, kamille en kurkuma. Maar al deze kruiden kunnen bijwerkingen veroorzaken (zoals diarree, misselijkheid etc.).

Maar het belangrijkste is dat Rooibos geen bijwerkingen heeft. Nul!

Rooibos bijwerkingen

Kan ik mijn Rooibos thee delen?

Wanneer je denkt aan thee om te delen, denk je snel aan een familielid, aan een goede vriend(in), een persoon met wie je een heerlijk momentje kan delen. Dat kan natuurlijk ook! Maar dat is nu niet aan wie ik dacht. Je kan je Rooibos thee namelijk ook delen met je baby! Hoe gezellig wil je het hebben? 🙂

Geef je baby een fles Rooibos-thee en je kleintje krijgt het voordeel van twee fenolen, uniek voor Rooibos,
aspalathin en nothofagin. Deze verbindingen verlagen de cortisolspiegel. Dit is geweldig nieuws voor beide! Rooibos bevat ook veel magnesium en calcium, beide bevorderaars van een goede nachtrust. En die hebben we zó hard nodig!

Vanaf de eerste dagen kun je het ‘dieet’ van je baby uitbreiden met Rooibosthee. Het kan een paar keer duren
voordat je baby went aan de smaak van Rooibos thee. Geef niet te snel op. Het wennen duurt ongeveer 2 à 3 keer (dus 2 à 3 dagen). Uiteindelijk zal je baby snel genieten van de smaak omdat het ook heerlijk ruikt en een verfrissende nasmaak achterlaat. Rooibos thee zal je baby helpen bij het:

 • Verbeteren van het vermogen om moedermelk efficiënter te verteren, waardoor de kans op koliek wordt verkleind.·        
 • Bevorderen van een goed slaappatroon.
 • Verlagen van symptomen van astma en andere ademhalingsaandoeningen
 • Binnenkrijgen van vitamines en
  sporenelementen, en hoewel het niet vol zit met hoge niveaus, bevat
  Rooibos wel enige voedingswaarde in de vorm van zink, koper, mangaan,
  calcium en magnesium.
 • Verlichten van symptomen van koliek.
  Koliek is waarschijnlijk één van de meest voorkomende en meest
  frustrerende aandoening die baby’s krijgen.
 • Rustgevend voor de darmen van baby’s.
  Rooibos bevat de werkzame stof quercetine. Dit brengt de gevoelige
  darmen van je baby tot rust.

 

Rooibos thee als aanvulling op moedermelk 

Rooibos wordt aan baby’s gegeven als aanvulling op moedermelk, maar niet als vervanging. Bij pasgeboren baby’s kun je niet veel toedienen om veelvoorkomende aandoeningen te verlichten zonder bijwerkingen.

Rooibos verlicht veilig en voorzichtig problemen die veel voorkomen bij pasgeborenen zoals koliek, luieruitslag en allergieën.

Koliekbaby’s huilen ononderbroken. Een aanval van koliek kan uren duren en beide uitgeput, moe en hongerig achterlaten. Redenen voor koliek variëren van allergische reacties op melkeiwitten (in zuigelingenvoeding) tot gevoeligheid voor moedermelk (door het dieet van de moeder). Als gevolg hiervan ervaren baby’s krampen en winderigheid. En voor pasgeborenen zijn deze symptomen pijnlijk.

Rooibos bevat chrysoeriol, een flavonoïde die een flinke boost geeft. Studies hebben aangetoond dat het onder andere een antioxidant, krampstillend en bronchodilator is. En het zijn deze eigenschappen die de pijnlijke symptomen van koliek verlichten.

Hoe geef je Rooibos thee aan je baby?

Je kan het op twee manieren toevoegen:

 1. voeg de thee toe aan flesvoeding of pap in plaats van water
 2. geef de thee via zijn/haar flesje.
Recept rooibosthee

Breng water aan de kook en laat het afkoelen tot 85 of 95 graden. Dan trekt de thee namelijk het beste. Gebruik op een liter water één eetlepel losse rooibos thee. Laat de thee drie tot zes minuten trekken en kijk dan of hij voldoende is afgekoeld om aan je baby te geven.

Geef je baby niet continu Rooibos thee, één keer per dag is voldoende om de nodige positieve effecten te geven. Het hoeft ook niet heel sterk te zijn. Een ‘flauwe’ thee geeft al de nodige vitamines en mineralen mee 🙂

 

Nog meer om te delen: bij luieruitslag

Pasgeborenen zijn letterlijk gloednieuw! Hun huid is kwetsbaar en delicaat. Iets eenvoudigs als een natte luier of diarree kan vreselijke “luieruitslag” veroorzaken.Rooibos bevat ontstekingsremmende eigenschappen die voor snelle verlichting van de meeste huidproblemen zal helpen. Of het nu gaat om een wiegmuts, lichte zonnebrand, allergische reacties of eczeem, een Rooibos-oplossing die rechtstreeks op de gevoelige gebieden wordt aangebracht, zal onmiddellijk verlichting brengen.Rooibos bevat alfa-hydroxyzuur en zink. Het is o.a. deze combinatie die Rooibos thee tot een effectief eerst hulpmiddel maakt.

Hoe maak ik een Rooibos-oplossing? 

1. Kook water en laat het van de kook komen.

2. Giet in een pot of mok (250 ml).

3. Voeg 3 biologische eetlepels rooibos toe.

4. Laat het intrekken tot het water lauwwarm wordt.

5. Verwijder de thee.

6. Doop een washandje of watten in de rooibos-infusie en dep voorzichtig op de aangetaste plekken.

7. Herhaal 3 of 4 keer en laat drogen.

8. Herhaal elke 3 uur totdat roodheid en zwelling beginnen af te nemen

Conclusie 

Biologische Rooibos thee is het ideale kruidengeneesmiddel wanneer je zwanger bent, je bevallen bent en wanneer je een aanvullende drankje wilt geven aan je baby. Rooibos is 100% veilig, cafeïnevrij, arm aan tannines en barstensvol antioxidanten en andere flavonoïden.

> Het brengt verlichting bij baby’s die last hebben van koliek

> Verhoogt de melkproductie bij borstvoeding

> Het brengt verlichting bij baby’s met allergieën, huiduitslag, eczeem en zonnebrand

> Rooibos is een ideale aanvulling op moedermelk

> Het wordt ook plaatselijk aangebracht om inflammatoire huidaandoeningen en allergieën te behandelen.

> Het bevordert een gezond slaappatroon, essentieel voor de algehele gezondheid

Dus onthoud moeders – Blijf kalm en drink meer Rooibos!

Dan komt de vraag.. wat is de beste Rooibos thee voor baby’s, pasgeborenen en moeders die borstvoeding geven? 

Biologische Rooibos is zonder twijfel de enige soort die gebruikt kan worden. Dat is de enige vereiste. Valt mee toch?

Ik hou ook veel van afwisseling van smaken. Daarom heb ik verschillende thee smaken gemaakt waarbij Rooibos natuurlijk de hoofdrol blijft spelen.

Hier vind je mijn ‘collectie’ van Biologische Rooibos thee: Ik wil nu kiezen ->

Related Articles

Responses

De waardering van www.denatuurlijkemoeder.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 199 reviews.