Help bij het stoppen met duimen

duimen

Houd er rekening mee dat bij duimen het traject iets langer kan duren, het is een proces. Op deze leeftijd gaat het vaak om het doorbreken van een gewoonte. Om de kans van slagen groter te maken, is een goede voorbereiding belangrijk.

Het is goed om te analyseren wanneer de duim in de mond komt. Gebeurd dit bij specifieke emoties (verdriet, boosheid, blijdschap, onrust etc.), specifieke momenten van de dag (voor de tv, tijdens activiteiten, voor het slapen gaan etc.) en/of als tool (bij verveling, zichzelf terug te kunnen trekken, om stress/prikkels te verwerken etc.).
Wanneer je dit weet, is het makkelijker om jullie doel te behalen. Als je de patronen herkent, kan je hem/haar helpen wat hij/zij kan doen om voortaan met de emotie, situatie en/of te doen in plaats van de duim in de mond te stoppen. En stap 2 in onderstaande tips aan te geven wat het voor hem/haar kan gaan betekenen.

Hieronder een aantal tips die je kunt gebruiken:

  • Vertel je kind dat hij/zij een grote jongen/meid is en zijn/haar duim niet meer voor de mond bedoeld is. Geef eventueel waarvoor een duim is met voorbeelden uit zijn/haar dagelijkse activiteiten (stickers plakken, bestek/tandenborstel vasthouden, puzzelen, tekenen of heel simpel: duimpje omhoog om aan te geven dat alles ok is!👍)
  • Bij het stoppen met duimen, is een alternatief bieden een vriendelijke manier om te kunnen afbouwen. In plaats van de duim, geef mee wat de Machouyou voor hem/haar zal betekenen.
  • Laat hem/haar de kleur kiezen (beschikbaar in paars en oranje) zodat het meer & sneller als eigen voelt
  • Omdat zijn/haar duim altijd ter beschikking is, is het cruciaal hetzelfde te bieden met de Machouyou. Om ervoor te zorgen dat de Machouyou altijd bij de hand is, zet het vast aan een kledingstuk met een Machou-koord. Zodra de zuigbehoefte opkomt, maakt het makkelijker om deze te grijpen in plaats van de duim.

NB: corrigeer je kind niet wanneer hij/zij tussendoor toch de duim in plaats van de Machouyou in de mond doet. Hier geldt ook de gezegde “wat je aandacht geeft, groeit” 😉 Voor je kind is deze transitie wennen en een draai in zien te vinden. Geef hem/haar een compliment wanneer hij/zij de Machouyou gebruikt.

Related Articles

Responses

De waardering van www.denatuurlijkemoeder.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 199 reviews.