Een Life-Saver voor borstvoeding

Voor de meeste moeders is borstvoeding een langverwacht stadium, maar het kan ook een moeilijke tijd zijn. Sommige moeders kunnen gevoeligheid, irritatie of gebarsten tepels (tepelkloven) ervaren bij het geven van borstvoeding. Om deze ongemakken te beperken, gebruik de borstvoedingsschelpen. Maar wat is het doel van een borstvoedingsschelp? Hoe werken ze?

Wat is een borstvoedingsschelp?

De borstvoedingsschelp komt uit de oceaan. Ze worden gevangen door vissers voor het vlees en daarna werden ze weg gegooid. Nu gelukkig niet meer. De schelpen hebben veel goede eigenschappen die wij goed kunnen gebruiken.

Het is een 100% natuurlijk product. De schelp bestaat voornamelijk uit parelmoer. Daarnaast is het een bron aan mineralen, calciumcarbonaat, aminozuren, eiwitten en korte peptide. Een hoop ‘superfood’ voor de tepels!

Naast hun praktische en comfortabele kant, zijn borstvoedingsschelpen milieuvriendelijk omdat ze niet vervuilen. Van nature zijn de schelpen ook nog eens koud en hebben (al) de vorm van borsten.  Een mooi product van de natuur!

Schelp

Borstvoedingsschelp: waar is het voor?

Ze hebben meerdere functies:

1. Tussen de voedingen, beschermen de schelpen de tepels van wrijving met kleding. Ze helpen door te fungeren als een verband zonder te plakken. Door ze te dragen, voorkom het gevoeligheid en irritaties.

2.  Ze bieden echt comfort en zachtheid. Veel moeders die hun baby’s borstvoeding geven, krijgen te maken met uitdroging van hun tepels. Hierdoor ontstaat vaak gevoeligheid of andere onaangename kwaaltjes. Voor het verkrijgen van verlichting is het essentieel om een vochtinbrengende oplossing te vinden. Borstvoedingsschelpen zijn hier ideaal voor omdat ze de genezing versnellen en je borsten beschermen!

3. Verkoeling. Na het borstvoeden is een koud middel erg fijn en welkom! Het voorkomt zwellingen en ben je snel klaar om de volgende voeding te kunnen geven.

4. Voorkomt kloofjes of helpt de genezing te versnellen wanneer je ze al hebt. Kloven zijn echt een ‘deal breaker’ bij borstvoeding. Dit is helaas één van de grootste redenen waarom het borstvoedingsavontuur onderbroken wordt of zelfs stopt. Lees mijn andere artikel over kloofjes hoe de schelpen hier precies in helpen.

Om mama’s te helpen bij het geven van borstvoeding is deze schelp daarom een grote hulp en wordt deze aanbevolen bij lactatiekundigen en andere professionals die met borstvoeding te maken hebben.

Hier enkele tips:

  • Borstvoedingsschelpen hebben een preventieve rol. Aarzel daarom niet om ze aan te schaffen vanaf de eerste dagen van de borstvoeding.
  • Er bestaan 3 maten voor extra comfort rondom je tepels. Lees ons artikel dat u hierbij zal helpen.
  • Schelpen zijn een natuurlijke product die vaak effectiever werkt dan crèmes, kompressen met herstellende zalf (die soms blijft plakken) en andere remedies. Als de pijn enkele dagen aanhoudt, raadpleeg altijd een lactatiekundige.