Tepelkloven: manieren om ze te voorkomen en te genezen!

 • door

Hoe je direct verlichting krijgt n.a.v. kloven zonder consequenties tijdens borstvoeding  

Je tepels zijn geïrriteerd, gebarsten, gevoelig of zelfs pijnlijke geworden?

Het ontneemt het (oh zo!) mooi moment van borstvoeding met je baby?

Overweeg je misschien om even een pauze te nemen met borstvoeding totdat je weer hersteld bent? Kloven komen heel vaak voor. Veel vrouwen stoppen helaas met voeden door deze vervelende kloven.

 

Wat zijn eigenlijk de symptomen?  

Tepelkloven kunnen optreden in een of beide tepels. Symptomen variëren in ernst en duur. De belangrijkste symptomen van tepelkloven zijn:·       

 • roodheid       
 • pijn       
 • geschaafd, droog uiterlijk·       
 • korstigheid of korstvorming·       
 • sijpelt·       
 • bloeden·       
 • open scheuren of zweren·       
 • pijn of ongemak 

Tepelkloven worden meestal veroorzaakt door een onjuiste positionering tijdens de borstvoeding, of problemen met zuigen of aanleggen. Ze kunnen ook worden veroorzaakt door stuwing van de borsten.  

Wat gebeurt er als ik niks doe?

Indien onbehandeld, kunnen tepelkloven leiden tot lactatie-mastitis of ontsteking van de borst. Mastitis kan een borstabces veroorzaken, waarvoor mogelijk incisie en drainage nodig is om te behandelen.

Borstinfecties kunnen ook worden verergerd door de Candida-gist. Gist gedijt goed in moedermelk. Dus als u of uw baby spruw heeft, een veel voorkomende vorm van schimmelinfectie die vaak voorkomt bij zuigelingen, was uw tepels dan na het geven van borstvoeding met warm water om overtollige melk te verwijderen. Spruw kan barsten, pijn en jeuk veroorzaken, waardoor tepelkloven kunnen verergeren.  

Wat kan je eraan doen zodat er geen ‘borstvoeding pauze’ nodig is?

Het liefst wil je geen pauze nemen, je wilt graag je baby het beste geven, je eigen melk, dus borstvoeding geven zonder gevoeligheid of pijn. Als je daar last van hebt, kan het veel frustraties bij je opwekken. Het verstoort je mooie momenten, je wens, het voeden van je baby, eventueel ook je melkproductie, etc.

Gelukkig zijn er diverse veilige handelingen die moeders kunnen doen om deze aandoening te behandelen. Ze zorgen ook direct voor verlichting en versnellen je genezing:

 • Tip van La Leche League: baad de tepels na elke voeding met jouw eigen moedermelk. Het aanbrengen van vocht op het gebied, zal het helpen genezen. Moedermelk helpt uw tepel verzachten en geeft het gebied extra antibacteriële bescherming.
 • Breng pepermuntolie aan op je tepel. Een kleine studie gaf aan dat pepermuntolie, ook bekend als mentholessence, effectiever was dan moedermelk bij het genezingsproces wanneer het op tepelkloven werd aangebracht.
 • Gebruik een tepelschild om het gebied te beschermen terwijl de genezing plaatsvindt.
 • Gebruik geen producten die uw tepels nog meer kunnen irriteren, en kies voor geur- en chemicaliënvrije of biologische zeep en lotions.

 

 

Tips om de kloofjes te voorkomen

Hier vind je een paar tips die je kunt volgen om te voorkomen dat je tepelkloven krijgt:

 1. Plaats borstvoedingsschelpen in je beha. Dat zal wrijving en irritatie helpen verminderen. Daarnaast blijven de tepels in een vochtige omgeving waardoor het helingsproces versneld wordt. Lees hier meer over
 2. Een juiste borstvoedingspositionering helpt. Er zijn verschillende houdingen die jij en je baby kunnen proberen. Probeer houdingen die het beste bij je past en zorg er altijd voor dat jouw baby tot aan jouw tepelhoogte brengt. Dit zal jouw baby helpen om correct aan te leggen en kan de tepelpijn verlichten. Hier zijn enkele positioneringstechnieken die je kunt proberen:

 

 • Maak het jezelf gemakkelijk. Zorg voor voldoende rug- en armsteun, zodat je lichaam ontspannen blijft. Voetsteun kan ook goed helpen bij het heen en weer bewegen van je voeten, wat de baby tijdens het voeden kan verstoren.
 • Plaats je baby met gebogen heupen, zodat hij zijn hoofd niet hoeft te draaien om bij jouw borst te komen.
 • Zorg ervoor dat je borst niet op de kin van uw baby drukt. Hun kin moet in je borst steken.
 • Help je baby aan jouw borst te klemmen door voorzichtig zijn mondje wijd te openen en zijn rug te ondersteunen in plaats van zijn achterhoofd. Hun neus moet je borst raken, of bijna aanraken.
 • Ondersteun je borst met je vrije hand. Dit helpt het gewicht op de kin van de baby te verminderen.
 • Zorg ervoor dat de baby je hele tepel in zijn mond heeft, inclusief een deel van de tepelhof.
 • Als je baby niet comfortabel aanlegt, of je voelt je ongemakkelijk of zelfs een beetje pijn, plaats dan voorzichtig je vinger in zijn mond om hem te helpen bij het herpositioneren.

 

Wanneer moet ik hulp inschakelen?

Tepelkloven kunnen veel ongemak veroorzaken, maar zijn meestal geen ernstige medische aandoening. Raadpleeg altijd je huisarts of je lactatiekundige, het liefst met een IBCLC-certificering als je tepelkloven niet genezen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *