4 tips voor een sterke band met je pas geboren baby

  • door

Het is goed om zoveel mogelijk te weten voordat je je baby geboren wordt. Het kan je helpen om meer zelfvertrouwen te krijgen en het geeft je meer rust zodra het zover is om de beste beslissing te nemen.

 

Wat maakt direct een hechte band met je baby?

Ja, huid-op-huid contact!

Door direct na de bevalling huid-op-huidcontact met jouw baby te hebben, blijft de baby warm en kalm en ademt hij stabiel.

Huid-op-huid betekent dat jij en jouw baby, naakt of alleen in een luier, tegen je huid houdt, meestal onder een deken.

Huid-op-huid maakt jullie snel hechter aan elkaar. Het is ook een goed moment om je eerste borstvoeding te geven. Als je hulp nodig hebt, dan kan je ondersteuning krijgen van je verloskundige of lactatiedeskundige.

Huid-op-huid contact is altijd goed, dus niet alleen bij de bevalling. Doe het zo vaak mogelijk. Het zal jou en jouw baby helpen de eerste dagen en weken te troosten terwijl jullie elkaar leren kennen. Het helpt ook de baby om zich aan jouw borsten te hechten met behulp van hun natuurlijke kruip- en aanhaalreflexen.

Hoeveel voeding heeft mijn baby nodig in de eerste dagen?

Een idee hebben van hoeveel melk je baby nodig heeft, geeft je rust. Je hoeft niet ongerust te zijn over te weinig voeding en wat vooral goed is om te weten: het is onmogelijk om je baby teveel te voeden.

Het is geen cliché: als jij je goed en blij voelt, dan is je baby dat ook! De maag van je pas geboren baby is zo groot als een druif. Doordat het maagje nog zo klein is, is er in het begin nog niet zoveel melk nodig: tussen 5 tot 7ml per keer.  Het vocht dat jouw borsten produceren in de eerste dagen na de geboorte, wordt “Colostrum” genoemd. Het is dik en meestal goudgeel van kleur. Het is een zeer geconcentreerde voeding, dus je baby heeft bij elke voeding maar een kleine hoeveelheid nodig, ongeveer een theelepel. Het kan zijn dat baby vrij vaak wil voeden, in het begin misschien elk uur. Ze zullen minder, maar langere voedingen krijgen zodra je borsten na een paar dagen meer melk gaan produceren.

Hoe meer je borstvoeding geeft, hoe meer het zuigen van je baby jouw voorraad stimuleert en hoe meer melk je aanmaakt.

 

Op welke signalen moet ik letten als mijn baby honger heeft?

Elk baby heeft een basis lichaamstaal op dit gebied. De meest voorkomende zijn:

• rusteloos worden

• zuigen op hun vuist of vingers

• maakt murmelende geluiden

In de eerste dagen leren jullie elkaar kennen. Het kan even duren voordat jullie allebei de borstvoeding “onder de knie hebben”. Dit gebeurt bij sommige vrouwen sneller dan bij andere. Maar bijna alle vrouwen produceren genoeg melk voor hun baby.

Na een aantal uren/dagen weet jij het beste welke signalen jouw baby geeft wanneer hij honger begint te krijgen.

Wanneer je de signalen herkent, is het beste om te proberen jouw baby gelijk te voeden. Het is moeilijker om een huilende baby aan het voeden te krijgen.

Een richtlijn: in de eerste paar weken, zal de frequentie minstens 8 tot 12 keer elke 24 uur zijn. Het is goed om je baby te voeden als hij honger heeft, als je borsten vol aanvoelen of als je gewoon lekker wilt knuffelen.

8 tot 12 keer borstvoeding geven per dag kan best intensief zijn, voor jou en ook voor je tepels. Omdat je vaak borstvoeding geeft, kunnen je tepels gevoelig worden en kan zelfs pijnlijk worden als ze niet genoeg tijd krijgen om zich te herstellen.

Om je tepels een extra boost te geven in het heel proces, adviseren lactatiekundigen om een “pleister” te gebruiken gemaakt van moedermelk.

La Leche League Nederland heeft het over “Vochtige Wondgenezing”

gebruik borstschelpen voor het heelen van je tepels

Een goede manier is om borstvoedingsschelpen te gebruiken. Zij zorgen ervoor dat er melk in de schelp komt waar je tepel blijvend in contact blijft. Binnen een paar dagen zijn wondjes, zoals tepelkloven, en overgevoeligheid verholpen.

welbekende borstschelpen van de natuurlijke moeder

 

“Zorg goed voor jezelf, zo zorg je ook het beste voor je baby.”

Welke dagelijkse activiteit bezorgd een extra goed gevoel tussen moeder en baby?

Borstvoeding! Het is echt waar!

Tijdens borstvoeding komen endorfine & oxytocine vrij zowel bij jou als jouw baby. En dat tegelijkertijd! Beide stoffen zorgen voor een relax gevoel en een goed gevoel.

Vooral wanneer jullie oogcontact met elkaar houden, zorgt dat jullie in het moment een onverbreekbare band hebben.